22410 69009, 210 6511432 info@coveramearodos.gr

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ-Παράρτημα Ρόδου, έχει αναλάβει ως Ανάδοχος Φορέας, σύμφωνα με την υπ΄αριθ. Πρωτ. 1630/11-06-2020 Απόφαση Ένταξης, την υλοποίηση της Πράξης που περιλαμβάνει τα κάτωθι Υποέργα:

Υποέργο 1: «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ρόδου οκτώ (8) ατόμων με Νοητική Υστέρηση» του Συνδέσμου Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ, στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης - Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναµικού» της Πράξης: Δράσεις για τη βελτίωση της θέσης ατόμων που κινδυνεύουν από διακρίσεις - Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρία» με κωδικό Πρόσκλησης: ΝΑΙΓ102, Α/Α ΟΠΣ: 4082.

Υποέργο (2): «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ρόδου τεσσάρων (4) ατόμων με Νοητική Υστέρηση» του Συνδέσμου Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ, στον Άξονα Προτεραιότητας 4: «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης - Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναµικού» της Πράξης: «Δράσεις για τη βελτίωση της θέσης ατόμων που κινδυνεύουν από διακρίσεις - Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρία» με κωδικό Πρόσκλησης: ΝΑΙΓ102, Α/Α ΟΠΣ: 4082.

Υποέργο (3): «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ρόδου δύο (2) ατόμων με Νοητική Υστέρηση» του Συνδέσμου Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ, στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης - Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναµικού» της Πράξης: Δράσεις για τη βελτίωση της θέσης ατόμων που κινδυνεύουν από διακρίσεις - Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρία» με κωδικό Πρόσκλησης: ΝΑΙΓ102, Α/Α ΟΠΣ: 4082.

Η Πράξη αναφέρεται στη χρηματοδότηση των τριών (3) Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης δυναμικότητας 8, 4 και 2 Ατόμων, άνω των 18 ετών που πάσχουν από Νοητική Υστέρηση. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της Πράξης είναι τρία (3) έτη και  θα λειτουργεί χωρίς διακοπή στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος στη Ρόδο, καθ’ όλη τη διάρκεια έκαστου έτους, 24 ώρες το 24ωρο. 

Η Δομή, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος, παρέχει υπηρεσίες με προσεκτική προετοιμασία και επιστημονικά κριτήρια με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του ωφελούμενου πληθυσμού, υλοποιώντας κατ’ ελάχιστο τις παρακάτω ενέργειες:

  • Υγιεινή: Παρέχεται φροντίδα των ωφελούμενων από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, βοηθούς νοσηλευτών, αλλά και φροντιστές/παιδοκόμους, που φροντίζουν για την καθημερινή περιποίησή των ωφελούμενων, όπως το μπάνιο τους, τη στοματική και σωματική τους υγιεινής, την περιποίηση των άκρων τους, τη χρήση καθαρών ενδυμάτων.
  • Διαμονή:  Η Στέγη οκτώ (8) ατόμων, περιλαμβάνει τέσσερα (4) μονόκλινα δωμάτια, δύο (2) δίκλινα δωμάτια και 6 wc – ντους, κουζίνα οικιακού τύπου, ενοποιημένο χώρο τραπεζαρίας-καθιστικού και χώρος υποστήριξης με γραφείο και κοιτώνα προσωπικού.Η Στέγη τεσσάρων (4) ατόμων, περιλαμβάνει δύο (2) μονόκλινα δωμάτια με κρεβάτι, κομοδίνο και ντουλάπα, 1 δίκλινο δωμάτιο με κρεβάτι, κομοδίνο και ντουλάπα, 3 WC - ντους με λεκάνη, νιπτήρα, καθρέφτη, κρεμάστρες, χειρολαβές και ντουζιέρα. Η Στέγη δύο (2) ατόμων, περιλαμβάνει δύο (2) μονόκλινα δωμάτια, δύο (2) wc – ντους, κουζίνα οικιακού τύπου και ενοποιημένο χώρο τραπεζαρίας-καθιστικού. Οι ωφελούμενοι απολαμβάνουν στους περιγραφόμενους χώρους ασφάλεια, άνεση και ελεύθερη έκφραση της ατομικότητάς τους. Έχουν τη δυνατότητα να διακοσμήσουν το δωμάτιο και το χώρο τους κατά την κρίση τους, ώστε να νιώθουν οικεία με ζεστασιά, αγάπη και θαλπωρή, αφού αυτό στην πραγματικότητα είναι το σπίτι τους.
  • Διατροφή: Στους ωφελούμενους παρέχονται πέντε (5) γεύματα ημερησίως (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό) σε καθημερινή βάση, αυξημένης θρεπτικής αξίας, κατάλληλα και υγιεινά, τα οποία προετοιμάζονται από μάγειρα, βάσει των ατομικών τους αναγκών και κατόπιν σχετικών οδηγιών διατροφολόγου, στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής. Το είδος και η ποσότητα των γευμάτων καθορίζεται από διατροφολόγο βάσει των αναγκών κάθε ωφελούμενου (φαρμακευτική αγωγή, αλλεργίες, ασθένεια κτλ), προετοιμάζονται από τη μαγείρισσα και σερβίρονται απ’ αυτή υπό τη συνδρομή και επίβλεψη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και φροντιστών/παιδοκόμων. 
  • Ιατρική, νοσηλευτική φροντίδα: Στις Σ.Υ.Δ., απασχολούνται ψυχίατρος, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός, οι οποίοι παρέχουν καθημερινά ατομική ή ομαδική φροντίδα στους ωφελούμενους ατομικά και από κοινού στο πλαίσιο της διεπιστημονικής ομάδας. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται μέριμνα για την εξέταση των ωφελούμενων, καθώς και για τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, είτε βάσει ήδη υπαρχουσών ιατρικών οδηγιών, είτε βάσει νέων. 
  • Ψυχολογική και κοινωνική Υποστήριξη: Στις Σ.Υ.Δ., ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός, οι οποίοι παρέχουν καθημερινά ατομική ή ομαδική φροντίδα στους ωφελούμενους ατομικά και από κοινού στο πλαίσιο της διεπιστημονικής ομάδας.
  • Αυτοεξυπηρέτηση: Σχεδιάζονται σταδιακά και κατά τον επιτρεπτό κατά περίπτωση βαθμό, δράσεις διατήρησης, εξέλιξης ή και ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων των επωφελούμενων, καθώς και δράσεις αναγνώρισης του επιπέδου αυτοεξυπηρέτησής τους πχ. κατά το πρότυπο της κλίμακας Bristol από το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ πραγματοποιούνται ατομικές και ομαδικές δράσεις των επωφελουμένων, υπό την καθοδήγηση κοινωνικής λειτουργού, για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και της κοινωνικής τους συμμετοχής.
  • Οικογένεια: Οι ΣΥΔ μεριμνούν για την επικοινωνία των ωφελούμενων με την οικογένεια τους, συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα με την ύπαρξη άρτιου υποστηρικτικού πλαισίου επιστημονικής ομάδας.

Με την υλοποίηση του Προγράμματος επιδιώκεται και επιτυγχάνεται - κατά περίπτωση των δυνατοτήτων των ωφελουμένων: 

α) Η ενίσχυση του θεμελιώδους δικαιώματος τους για ανεξάρτητη διαβίωση,
β) Η ανάπτυξη και διατήρηση στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους, για   ασφαλή και αυτόνομη διαβίωση. 
γ) Η κοινωνική ένταξη τους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία κ.α.,
δ) Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Νοητική Υστέρηση που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών,
ε) Η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα σε φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας,
ζ) Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού,
η) Η καταπολέμηση των διακρίσεων και 
θ) Η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών. 

© Copyright 2020 - Σύνδεσμος Προστασίας Παιδιών και ΑμεΑ